lördag 1 februari 2014

Semlor


Gårdagens bästa; hembakade semlor. Nummer två för året och kanske till och med de godaste vi ätit. Mmm... favoriterna från konditoriet i stan har minsann fått konkurrens ;-)

Semlebullar 16 st
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
75 g smält smör
0,75 dl socker
2 krm salt
1 krm hjorthornssalt
7-8 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjölk & smält smör, värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke &
häll över vätskan. Rör om.
Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 45 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela i 16 bitar & forma till släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt, jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg & grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. 
Låt kallna under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar