torsdag 28 februari 2013
Kaffe på trappan
Årets första kaffe på trappan. Och till det: vaniljcupcake med ballerinakladdkaka i botten och choklad/kaffefrosting (ett litet experiment, som smakade alldeles förträffligt!) Livsnjuteri av bästa sorten!
onsdag 27 februari 2013
Lova lurvtuss
Husets katt har idag lapat sol på sin favoritplats; i ett av fönsterna på övervåningen. I många timmar har hon njutit av livet, på en katters vis. En surrande fluga väckte jaktinstinkten för en stund och fick henne att byta position. Sedan återgick fröken lurvtuss till sitt fönster och tillbringade där eftermiddagen.
tisdag 26 februari 2013
Kungsängslilja & födelsedagshund
Veckans andra dag är redan här och snart är det också dags att vända blad i almanackan. Efter en något kylig morgon, visar termometern på tacksamma plusgrader och i stuprännorna töar snön bort, lovely!
Pärlhyacinterna har bytts ut mot en vacker kungsängslilja, en vårpresent från mamman min. Detta exemplar har överraskat med både purpurfärgade och vita klockor. Hoppas såå att den ska trivas i trädgården sedan.
Idag firar vi födelsedag; vallhunden fyller nio! Hipp & hurra!
måndag 25 februari 2013
lördag 23 februari 2013
På rymmen
Tre vänner på rymmen :-) Grannens hästar provade på friheten för en stund & gjorde ett oväntat besök hos oss.
fredag 22 februari 2013
Farmors recept
När farmor gick bort för en tid sedan,
fick jag en fin gåva - hennes receptsamling.
På linjerade blad finns massor av recept
nedskrivna med snirklig handstil.
Kringlor, äppelpajer och ostkakor har bland annat
legat farmor varmt om hjärtat
men här finns också utmaningar
som egenstoppad korv och olika drycker.
En välanvänd "Sju sorters kakor" och några gamla kokböcker
fanns också med i samlingen.
Nästa gång det doftar nybakat i Råby,
då får det bli efter ett av farmors recept!
Njut din fredag!
onsdag 20 februari 2013
Matstol
Senaste fyndet från en av mina favoritbutiker: en jättefin matstol till storebror.
Vid besöket fick också ett oanvänt Pettson & Findus-pussel följa med hem. Alltsammans för fyrtio kronor! Heja, heja!
Efter förra inlägget har snön vräkt ner som aldrig förr, från alla håll och kanter. Typiskt! Kan vi nu säga att efter det här, då kommer våren...ok?!
måndag 18 februari 2013
Vårkänslor!
Fågelkvitter! Ljuva toner för en vårlängtande mamma. Lägg till plusgrader och droppande tak...jag tror minsann att nästa årstid snart är här!
I vardagsrummet har våren redan smugit sig in. Förra veckan sydde jag hissgardiner och de vita, skira längderna byttes ut mot lite mönster och färg istället! På bordet, som mannen min snickrat ihop, står blekblå pärlhyacinter tillsammans med nya ljuset. Ett vardagsrum som andas vår!
Njut din dag!
söndag 17 februari 2013
Wera Linn Tyra
torsdag 14 februari 2013
Fjortonde februari
Ett litet alla hjärtans dag-paket låg imorse och väntade i mannens bil. En överraskning för att fira kärleken helt enkelt. Och på tal om överraskningar, denna dag för ett år sedan fick vi den bästa surprisen; tre skulle bli fyra ♥
Njut din dag!
onsdag 13 februari 2013
måndag 11 februari 2013
Hjärtan
En ny vecka står för dörren. Och vilken vecka sedan, fylld med godsaker och firande! Imorgon ska det mumsas semlor, på torsdag firar vi kärleken lite extra och så lillasysters dop till helgen.
Nu har vi pysselstund här hemma. Storebror målar och mamman gör hjärtan och fyller i en glasburk. Hjärtanen tänkte jag använda vid dukning och dekoration till helgen. Tillsammans med en ranunkel eller tulpan i en vas och ett ljus, tror jag det kan bli fint.
fredag 8 februari 2013
Ett leende...
"A smile is the light in the window of the soul,
indicating that the heart is at home."
Idag ler jag lite extra för mina nya, gosiga fårskinnstofflor. Ett fynd för fyrtionio kronor på Rusta. Och för att det är fredag! Livet är sannerligen gott när man ser det från den sidan!
Njut din dag!
tisdag 5 februari 2013
Godingar ♥
Dagens godingar, gladaste lillasyster & hallongrottor!
Fick sådan lust att baka igår kväll. Kikade en stund bland favoritrecepten och
valet föll på hallongrottor. Mmm! Försvinnande goda ;-)
Har sett att det finns lite olika varianter på hur de bakas, så här gör vi:
Hallongrottor, 40 ljuvliga kakor
4,5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
hallonsylt
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker, bakpulver & vaniljsocker. Skär smöret i bitar, tillsätt i mjölblandningen & arbeta samman till en deg.
Lägg degen en stund i kylskåpet.
Dela i 40 st bitar, forma till runda bollar, platta till något & gör en fördjupning i mitten. Lägg i pappersformar & fyll varje kaka med hallonsylt.
lördag 2 februari 2013
Brödbak
Så var det lördag och helg igen, härligt! Här är vi just igång med brödbak efter en förmiddagspromenad på strax över sju kilometer. Åtta fröbaguetter ligger nu jäsning och är strax klara att sättas in i ugnen. Har bestämt oss för buffé till dopet och de här bröden har blivit något av en favorit hos oss. Goda och enkla att göra!
Här kommer receptet, om du vill prova!
Fröbaguetter, 4 st.
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt (jag tog halva mängden)
1 msk honung (blev kanske 1,5 msk...)
2 dl fint rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl special
vallmo- & sesamfrön till garnering
Smula jästen i en skål, värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Blanda i olivolja, salt, honung, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ca 10 min i maskin. Degen ska vara kladdig!
Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Stjälp ut på väl mjölat bakbord & vik degen en gång över sig själv så att båda sidor blir mjölade.
Dra ut degen till en rektangel, dela i fyra delar och vrid till längder lika långa som plåten.
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt, pensla med vatten och strö på vallmo- & sesamfrön.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda på mittersta falsen i ca 15 minuter.
Oj, där ringde timern, första plåten är klar att gräddas!
fredag 1 februari 2013
Herr & fru Gräsand
Idag har vi besökt herr & fru Gräsand och alla deras vänner, vid slottsfjärden.
Storebror strålade ikapp med solen, när samtliga näbbar pockade på hans uppmärksamhet,
för att ta del av våra medhavda brödbitar.
Nu är det dags för fruktstund, sedan ska kvällens middag förberedas: hemmagjorda pizzor!
Njut er fredag!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)