fredag 29 november 2013

Pepparkaksbak






De senaste dagarna har varit fyllda av energi och vi har klarat av en hel del på julens att göra-lista. 
Idag har vi bakat pepparkakor, efter ett recept från farmor. Vilket samarbete vi hade! Jag kavlade degen, lillasyster valde formarna och storebror tryckte ut stjärnor, grisar, gubbar och gummor i en salig blandning. Någon timme senare var den stora plåtburken, från Göteborgs Pepparkaksbageri, fylld till bredden. För den som vill ta del av receptet, kommer det här:

Farmors fina pepparkakor (150-200 st)
1,5 dl sirap
3 dl socker
200 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
0,5 msk malda nejlikor
ca 1,2 l mjöl
1 msk bikarbonat

Häll sirap, socker och smör i en kastrull. Värm tills allt är smält.
Tillsätt grädden och kryddorna, rör om.
Blanda bikarbonaten med lite av mjölet, rör ner i smeten. (Jag hällde över smeten i min matberedare och tillsatte sedan bikarbonaten utblandad i mjölet) Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, arbeta samman degen. 
Låt vila i kylen över natten.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 4-5 minuter.

Ikväll ska herr och fru iväg på årets första julbord, tillsammans med mannens kollegor. Barnen ska ha fredagsmys med mormor och morfar. Dags att hoppa in i duschen. 

Hejhej!

2 kommentarer:

  1. Mysigt !! Vi bakade pepparkakor häromdagen och viggo tyckte det var hur kul som helst, så nu ligger ny deg i kylen och väntar på nästa baktillfälle :)
    trevlig helg !

    SvaraRadera
  2. Så mysigt, vi bakade pepparkakor förra helgen :)

    SvaraRadera